PUBLIEKE PRESENTATIE 3: SOLUTIONS?

Publieke presentatie van ontwerpvoorstellen door teams SDFWP op 3 dec. 2013 van 20.00 – 22.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Toegang vrij. Aanmelden kan hier.

Kunstenaars en ontwerpers zijn in toenemende mate geïnteresseerd om binnen hun werk maatschappelijke vraagstukken centraal te stellen. Dit is goed nieuws, want veel organisaties merken dat de gangbare benaderingen vaak niet meer werken, en dat vraagstukken steeds lastiger af te bakenen zijn. De zoektocht van social designers naar nieuwe benaderingen lijkt veelbelovend, maar voor een effectieve samenwerking rondom complexe maatschappelijke vraagstukken blijken een gedeelde taal en andersoortige vaardigheden noodzakelijk.

SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS onderzoekt deze alternatieve  praktijk en nieuwe voorwaarden door drie ontwerptrajecten te initiëren en van dichtbij te volgen. De verschillende stappen en facetten van het ontwerpproces en de wisselwerking tussen probleemeigenaren en ontwerpers staan daarbij centraal. Het project heeft tot doel meer organisaties op een productieve wijze met ontwerpers en kunstenaars  te laten samenwerken aan actuele, maatschappelijke vraagstukken.

In Pakhuis de Zwijger presenteren de drie ontwerpteams hun voorstellen. Rosé de Beer & Sjaak Langenberg werken met ING Insurance / Nationale Nederlanden aan het financiele bewustzijn van Nederlanders. MUZUS en Jorge Mañes Rubio ontwerpen een alternatieve benadering voor pestgedrag en jeugdoverlast op en rond het het Columbusplein. Deze vraag is door Stadsdeel West Amsterdam gesteld. Waarmakers en Lino Hellings werken aan voorstellen rondom obesitas, een thema dat ze zelf hebben aangedragen.

SOLUTIONS? is de derde publieke presentatie in het project, na de opening bij het Nieuwe Insituut en de presentatie van probleemverkenningen in de Dutch Design Week. SOLUTIONS? geeft de mogelijkheid direct met deze probleemeigenaren en verschillende experts op zowel het gebied van ontwerp en artistieke werkwijzen als organisatie- en veranderkunde in gesprek te gaan over de voorstellen. 

SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS is een initiatief van Het Nieuwe Instituut, Geen Kunst van Twynstra Gudde, stichting Doen en social designer Tabo Goudswaard. Alle stappen en facetten van het ontwerpproces en de wisselwerking tussen probleemeigenaren en ontwerpers worden bevraagd om zoveel mogelijk te leren. Het project loopt tot en met januari 2014.

vlag

Geef een reactie