#3 OBESITAS

Volg het onderzoek van dit ontwerpteam via Pinterest:

Schermafbeelding 2013-10-10 om 09.54.08

Wicked Problem #3: Een heel persoonlijk wereldwijd probleem

Het derde vraagstuk is aangedragen door social designers zelf. Het jonge ontwerpteam Waarmakers gaat de komende maanden samen met Lino Hellings onderzoek doen naar het heel persoonlijke én wereldwijde probleem obesitas.
Lino Obesitas

De ontwerpers van Waarmakers willen de strijd aangaan met stromingen en bewegingen in de maatschappij die het probleem van obesitas in stand willen houden of zelfs vergroten.
Ondertussen willen ze onderzoek doen naar de vele vooroordelen over obesitas. Hoe pak je deze aan? En waar liggen de echte oorzaken van het probleem? Hiervoor is het essentieel om goed praktijkonderzoek te doen.
waarmakers

Volgens kunstenaar en socioloog Lino Hellings begint veldonderzoek met een alibi om op een specifieke plek aanwezig te zijn. Vervolgens is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Welke behoefte bestaat er, en wat willen mensen nu echt? Samen met Yvonne Dröge-Wendel maakte zij eerder De Coupé, een treinwagon voor in verzorgingstehuizen. In plaats van een prikkelend kunstwerk te maken, kwamen Hellings en Dröge-Wendel erachter dat de mensen in het tehuis veel meer behoefte hadden aan niets doen. Ze hadden immers hun hele leven al hard gewerkt.
De Coupé

Pas als je een probleem helemaal in je vezels hebt kom je tot nieuwe mogelijkheden, vertelt Hellings. We verboden onszelf dan ook een half jaar lang om ideeën te hebben. Toen we er achter kwamen dat juist het nietsdoen zo belangrijk bleek in het verzorgingstehuis, onderzochten we wat nu mooie vormen van nietsdoen zijn. Een treincoupé bleek een prettige en geschikte omgeving te zijn die geen vragen stelt. Precies waar veel bewoners behoefte aan hadden.

Lino Hellings en Waarmakers beginnen hun onderzoek naar obesitas meteen deze middag in Het Nieuwe Instituut door publiekelijk vragen te stellen aan Kalle Brusewitz, die zelf iedere dag geconfronteerd wordt met de vooroordelen, de voor- en nadelen van obesitas.
9701302979_c3ffd3e73d
Kalle vertelt dat er heel veel verschillende oorzaken zijn voor overgewicht. En er zijn evenzoveel vooroordelen, bijvoorbeeld dat obesitas vooral voorkomt in armere gezinnen of dat mensen met overgewicht niet slim genoeg zijn om te begrijpen dat je van eten nu eenmaal dik wordt. Kalle Brusewitz adviseert Lino Hellings en Waarmakers om bij hun onderzoek met heel veel obese mensen te spreken en hen te laten vertellen over hun ervaringen met vooroordelen. Dergelijk praktijkonderzoek kan een goede ingang bieden in dit complexe probleem.
9701303181_ac17ff364d

Geef een reactie