Afgelopen vrijdag 6 september vond de publieke kickoff sessie plaats van het onderzoekstraject SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS. Tijdens deze middag werd er gesproken over een drietal taaie vraagstukken, social design strategieën en ontmoetten de geselecteerde ontwerpteams elkaar voor het eerst in Het Nieuwe Instituut.
Voordat er werd ingezoomd op de vraagstukken waarmee de ontwerpteams de komende maanden aan de slag gaan, begonnen twee scherpe sprekers op metaniveau. Mieke Moor: Wat is nu precies een wicked problem? En Dick Rijken: Waar ligt de kracht van social designers in hun aanpak van zulke vraagstukken?
De onderzoeksfase
De komende weken beginnen de ontwerpteams aan het onderzoek naar één van de drie vraagstukken. Deze teams bestaan zowel uit de designers als de probleemeigenaren zelf. Het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal is enorm van belang om goed te kunnen samenwerken. De voortgang van de verschillende onderzoeken zal te volgen zijn op deze blog. Wekelijks zullen de teams hier nieuwe updates geven.
Zie
#1 AMSTERDAM-WEST
#2 ING
#3 OBESITAS
Deze reflecties op de voortgang van het onderzoek vormen een essentieel onderdeel van het traject. SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS is niet alleen een onderzoek naar taaie vraagstukken, maar het is ook een onderzoek naar social design zelf. Wat gebeurt er precies als je probleemeigenaren en ontwerpers met elkaar in één team zet? Is er bijvoorbeeld een punt waarop de ontwerpers teveel betrokken raken dat het creativiteit in de weg staat? En hoe ontwerp je iets dat verschil maakt op de lange termijn? Waar hapert het proces? En welke manieren van reframing blijken succesvol?
Op 24 oktober op de Dutch Design Week, zullen de ontwerp teams een analyse van het probleem en hun observaties presenteren.
Foto’s door Sebastiaan ter Burg.
Verslag door Katía Truijen.
Pingback: Social Design For Wicked Problems | Katía Truijen