Publieke Kick-Off Sessie

U bent van harte uitgenodigd om de kick-off sessie bij te wonen van het publieke onderzoeksproject SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS. Als u van plan bent te komen, meldt u zich dan svp hier aan.

SOCIALDESIGNFORWICEKDPROBLEMS is een publiek onderzoeksproject naar de inzet van social design methoden bij zogeheten ‘wicked problems’, dat zijn taaie vraagstukken waar veel partijen met verschillende gezichtspunten bij zijn betrokken en waar met standaard beleidsmiddelen of ontwerpbenaderingen geen vat op te krijgen is.

Op vrijdag 6 september om 13.30 uur begint het publieke ontwerptraject van SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS.
De organisaties die een taai probleem hebben ingebracht stellen zich dan aan u voor. Het vraagstuk van Stadsdeel West van Gemeente Amsterdam wordt gepresenteerd door Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer. De issue van ING Insurance / Investment Management wordt geïntroduceerd door Brett Tollman, HR Director Reward and Performance Management.

De ontwerpteams presenteren zichzelf.
Uit meer dan 140 inzendingen van in totaal ruim 180 personen zijn drie ontwerpteams samengesteld. Twee van deze teams gaan met de vragen van Stadsdeel West en ING Insurance/IM aan de slag. Het derde team gaat werken aan een taai probleem dat ze zelf hebben ingebracht.

Sprekers
De aanpak van SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS wordt ingeleid door twee scherpe sprekers:
Filosofe en organisatieadviseur Mieke Moor gaat in op de vraag wat taaie vraagstukken taai maakt. Dick Rijken, lector aan de Haagse Hogeschool en bestuurslid van No Academy introduceert de social design aanpak en gaat in op de vraag wat voor verschil social designers kunnen maken bij taaie problemen?

Na de inleidingen is er ruimte voor discussie met het publiek.

Mieke Moor
Dr. Mieke Moor is filosoof en adviseur bij het bureau Twynstra Gudde en auteur van het boek Tussen de regels. Een esthetische beschouwing over geweld van organisatie (IJzer, 2012). In werk en onderzoek concentreert zij zich op (taaie) vraagstukken waarin de waarde van het niet-weten en het onorganiseerbare aan de orde is. Een belangrijke bron daarvoor wordt gevormd door haar ervaring met ontwerp- en maakprocessen in de kunst en filosofische reflectie daarop. In haar bijdrage zal zij ingaan op de betekenis van ‘taaie vraagstukken’ en de spanning die inherent is aan het werken daaraan.

http://www.twynstragudde.nl/users/mieke-moor

Dick Rijken
Dick Rijken is lector Informatietechnologie en Samenleving aan De Haagse Hogeschool, directeur van STEIM, een lab voor elektronische live performance, en bestuurslid van No Academy, een in-situ opleiding voor Social Design. Vanuit zijn lectoraat onderzoekt hij in samenwerking met prof. Kees Dorst (Sydney, Australië), de rol van inhoudelijk onderzoek in Dorst’s ‘Frame Creation’ benadering voor Design Thinking. Het onderzoek is gericht op menselijke en sociale thematiek als vertrekpunt om nieuwe perspectieven te formuleren voor complexe, genetwerkte problemen.
In zijn presentatie gaat hij in op de inhoudelijke en organisatorische aspecten van het omgaan met complexe sociale problematiek, en op de vraag welk verschil social designers kunnen maken bij taaie problemen.

http://www.linkedin.com/in/dickrijken

SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS is een project van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met André Schaminée – Twynstra Gudde, social designer Tabo Goudswaard en Stichting DOEN.
www.socialdesignonderzoek.nl

Waar: Auditorium Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Wanneer: vrijdag 6 september, 13.30 – 16.00 uur
Aanmelden: https://socialdesignforwickedproblems.eventbrite.nl

Geef een reactie